The Escort Task Group of the PLA Navy of China

Op 14 september meerde voor het eerst drie Chinese marineschepen aan in de haven van Antwerpen. De aangemeerde East Sea Fleet kwam terug van een anti-piraterij missie in de Golf van Aden en bestond uit en een bevoorradingsschip dat werd vergezeld door twee hypermoderne fregatten.

De 577 CNS Huangang en de 578 CNS Yangzhou zijn moderne type 054 guided missile fregatten. De fregatten zijn ontworpen in China en gebouwd door de Shanghai Hudong Schipyard.Beide fregatten zijn in 2015 in dienst genomen en dragen de NATO codenaam “Jiangkai II”Het type 054 fregat is 134m lang, 15,2m breed en heeft een maximum snelheid van 27 knopen.Tevens beschikt dit type fregat over een eigen helikopterdek waar een Kamov Ka-28 of een Harbin Z-9 op kan landen.

De 966 CNS Gaoyouhu is een type 903 bevoorradingschip in Qiandaohu klasse.Ook de Gaoyouhu is ontworpen in China en gebouwd door de Shanghai Hudong Schipyard.Het bevoorradingschip is in 2016 in dienst genomen en draagt de NATO codenaam “Fuchi”De CNS Gaoyouhu is 178m lang, 24m breed en heeft een maximum snelheid van 19 knopen.Het helikopterdek van de Gaoyouhu is geschikt voor het faciliteren van een Z-8 of Z-9 helikopter.

De schepen lagen om veiligheids redenen niet in het centrum van Antwerpen maar aan de kade bij de Wijngaard Natie en werden tijdens de Vlaamsehavendag op 17 september open gesteld voor publiek.

error: © Harrie Kraaijeveld